De fem mest underskattade vintergrönsakerna

Ur säsongsmatsperspektiv befinner vi oss i en rätt enahanda period just nu; I februari och mars finns visserligen en massa bra fisk och skaldjur, och för den som har tur eller rätt kontakter en del vilt. Men man behöver ju grönsaker också, och där är listan kortare nu än vid någon annan tid på året. Därför vill vi slå ett slag för några lättillgängliga, men ändå alldeles för sällan använda grönsaker:

Savojkål
Förutom att den ser väldigt snygg ut, så är den lättanvänd och god. Den är mildare i smaken än de flesta andra kålsorter. Testa att strimla den fint och stek den i lite alla möjliga rätter!
Persiljerot
Persiljerotmos och persiljerotspuré är ett fantastiskt lyxigt alternativ till potatismos. Man kan också blanda potatis och persiljerot i samma mos.
Butternut
Butternut är en av de pumpasorter som kan lagras nästan hela vintern, och som dessutom är relativt lätt att få tag i. Den har en omisskännlig form och en len smak som passar bra i soppor. De rostade fröna är goda som snacks.
Grönkål
Man måste älska en grönsak som inte bara kan skördas under snön, utan som också smakar bäst när den frostnupits. En nära släkting är för övrigt Svartkål, som är lite ovanligare hos oss, men som du absolut ska testa om du kommer över den.
Svartrötter
”Fattigmanssparris” har den kallats, men svartroten är en delikatess i sin egen rätt. En smula svårskalad, men lyxig som vinterförrätt och lätt att använda i all möjlig annan mat.

Apropå underskattat så glöm för all del inte bort så enkla råvaror som potatis och äpple! Potatiskonsumtionen lär har minskat stadigt de senaste 50 året (saknar källa här?), på bekostnad av ris och pasta. Det är synd med tanke på hur enkelt det är att göra god mat med vinterpotatis.

Och Nordeuropeiska äpplen från höstens skörd finns att köpa hela vintern. Glöm inte bort att det är lika enkelt att göra äppelpaj så här års som under skördesäsongen.

Kommentera