Förvillande lika fiskmärkningar

Det finns ju en riktig snårskog av miljömärkningar i butikerna, och ibland är det svårt att hålla koll på vilka som har en ordentlig kontrollorganisation bakom sig, och vilka som tillverkarna kan använda lite som de vill. Och det blir inte enklare av sådant här:

Fish for life-märkning på fiskpaket från Findus

Det är Findus som hittat på något de kallar ”fish for life”, ett märke de själva sätter på sina produkter, och som enligt företaget betyder att fisken ”inte är utrotningshotad och […] fiskad enligt internationella lagar och regler”. Ett särskilt märke för fisk som är fångad utan att bryta mot någon lag, alltså.

Krav- och MSV-märkningar på fiskpaketI fiskdisken finns det egentligen bara två märken att hålla koll på: Krav och MSC. MSC-märket får finnas på fisk som godkänts av Marine Stewardship Council, en välrenommerad organisation som samarbetar med både fiskeindustri forskare. Organisationen har fått kritik för att vara för generös med märkningen, och det har ibland blivit debatt om att fisk från hotade bestånd fått MSC-märkning. Det finns dock aldrig någon anledning att köpa fisk som inte är MSC-märkt.

MSC-märket är fortfarande, skulle jag tro, mindre känt för svenska konsumenter än Kravmärket, och Findus vita fiskkontur på blå bakgrund kan vid första anblicken förvilla även den som är bekant med MSC.

Findus kommunikationschef Anna Broekman kommenterar via mejl märkningen så här: Vi inte nöjda med kommunikationen av vårt inköpsprogram. Därför ser vi just nu över hur kommunikationen kan förbättras och förtydligas. Som ett led i det används symbolerna numera aldrig bredvid varandra när vi utvecklar nya förpackningar.

Findus ska alltså se över märkningen, som bland andra Svenska Naturskyddsföreningen tidigare har pekat ut som ett exempel på ”greenwashing” i en rapport.

Anna Broekman skriver också i ett annat mejl att Findus har som mål att bara sälja MSC-märkt fisk i slutet av 2012.

En liknande fiskmärkning är för övrigt Domsteins miljøgaranti, ett grönt märke från norska Domstein med en stiliserad fisk och jordglob (längst ner på bilden ovan), som också det är företagets egna påhitt, och inte innebär någon extern kontroll.

Kommentera