Äggen står sig. Jag lovar.

En liten påminnelse så här inför påsken bara: Ignorera bäst före-märkningen på äggpaketen!

För det första så står sig ägg betydligt längre än märkningen anger – omkring två månader i kylskåp. Numera används dock samma korta datummärkning i hela EU, och den är anpassad till de länder i Europa där ägg vanligen förvaras i rumstemperatur.

För det andra så är risken minimal att du får med ett dåligt ägg i maten utan att märka det, förutsatt att du har luktsinnet i behåll. Dåliga ägg avslöjar sig direkt på lukten.

Sedan finns förstås det gamla knepet att sänka ner ägget i ett glas med vatten. Flyter det upp till ytan är det dåligt och ska inte användas. Men enklare är som sagt att bara knäcka äggen ett och ett i en separat skål, och titta och lukta på det.

Helt färska ägg är för övrigt nästan omöjliga att skala, men det är en annan historia.

Kommentera