Kryddgrönt och garnering på vintern

Vitlöksskott

Vitlöksskott


Inte för att det saknas grönsaker i säsong ens så här års, men när det kommer till färskt kryddgrönt är det värre – de färska kryddväxterna som säljs i butik är alla odlade i energikrävande, uppvärmda växthus. Många örtkryddor blir i och för sig bara bättre av att torkas (timjan, t.ex.), men det är ju fortfarande trevligt att kunna garnera med något färskt ibland. Här är några förslag till garnering, hjälp gärna till att fylla på listan (lämna förslag i kommentarsfältet här nedanför):

Vitlöksblast
Låter du en vitlök ligga framme kan du ganska snart klippa av den gröna blasten, och hacka som mycket milt vitlökssmakande garnering.
Skott och groddar
Groddar gör sig ju praktiskt taget själva. Klimatsmartast förstås att göra sina egna, men annars finns skott och groddar i de flesta grönsaksdiskar.
Selleriblad
Stjälksellerin säljs ofta med blast kvar. De bladpersiljeliknande bladen är utmärkta att klippa över maten som dekoration och för den milda, friska sellerismaken.
Fänkålsblad

Fänkål är strängt taget inte i säsong nu, men om man ändå köper fänkål så är den dilliknande blasten utmärkt till garnering, med en lätt, lätt fänkålssmak.

Citronskivor
Elsa Gellermark föreslår på Twitter citronskivor.

Kommentera