Nu slår vi ihop fruktkartorna!

Nu gör vi det enda vettiga, och slår ihop fruktkartan.se med skånska Fruktsams skördekarta. Träd från båda kartorna kommer att finnas i samma databas, och visas på båda sajterna.

Samtidigt får Fruktkartan-sajten en välbehövlig översyn och gradvis uppdatering (sedan några dagar finns där till exempel nya, bättre ikoner, gjorda av Pedro Loureiro för Fruktsam).

När vi ändå håller på, passar vi på att städa lite bland träden också. Gör gärna det du också! För att fruktkartan ska bli riktigt användbar, behöver den inte bara innehålla många träd, de som ligger där måste också vara rätt placerade, rätt beskrivna, och så vidare. Tveka inte att ta bort träd du hittar som verkar vara felplacerade, står på privat mark (om det inte framgår av beskrivningen att tomtägaren uttryckligen sagt ok), eller som helt enkelt inte ger frukt längre!

Skärmdumpfrån fruktkartan.se

Klicka på “ta bort” för att radera ett träd eller fruktställe.

Vegetarisk symbol som font och för nerladdning

vegetarian-mark-250
Det finns ingen enhetlig, internationell symbol för att märka vegetarisk mat, och det kommer det nog heller aldrig att finnas; Dels finns det alldeles för många olika definitioner av ”vegetariskt”, och dels är märkningar utan kontrollinstanser oftast ganska meningslösa. Men ofta behövs ändå något som signalerar ”vegetariskt” på restaurangmenyer, i receptsamlingar, etc.

säsongsmat.nu använder vi symbolen , ett grönt v med blad på. Det är, i olika varianter, den kanske mest spridda symbolen, utanför Indien (som har en statligt sanktionerad symbol: ). Faktum är att European Vegetarian Union låtit varumärkesskydda den i flera länder, för att undvika missbruk. Vi har lagt in den i vår webbfont, så att vi kan använda dem över hela sajten utan att behöva klistra in en massa småbilder.

Nu har vi lagt upp samma symbol (tillsammans med den som används i Indien) på en egen sida, Vegetarianmark.com, så att det är enkelt för andra att använda den på samma sätt. Allt du behöver göra är att lägga till den här raden i toppen på sidan, mellan <head> och </head>-taggarna:

<link rel="stylesheet" href="http://static.sasongsmat.nu/fonts/vegetarian.css" />

Med den raden på plats, kan du använda tecknen och på sidan. För användare med sjukt gamla webbläsare, visas tecknet i stället för , och i stället för .

Instruktioner, och bilder för nerladdning, om du vill ha det i stället, finns på Vegetarianmark.com.

Färsk persilja hela vintern

Persilja odlad från persiljerotstumparMin favoritgrönsak så här års är nog persiljeroten (persiljerotmos är ett superlyxigt alternativ till potatismos!), men om du är mer av en morotsmänniska fungerar det här knepet med morötter också (även om det verkar ta lite längre tid för dem).

När du skalar persiljeroten, så spara det som blir över i toppen, och ställ rottopparna i ett fat med vatten. Fyll på med vatten i takt med att det behövs, och efter en eller ett par veckor kommer du att ha ett litet persiljestånd i köket! Rotbitarna på bilden har stått vatten i mellan en och två veckor. Det verkar som att de behöver vara omkring ½ centimeter tjocka för att ta sig riktigt bra, och du får gärna ha skalat längs sidorna också, så att vatten kan sugas in från alla håll. Morötter (morotsblast kan ju också användas som garnering) verkar ta längre tid på sig att komma upp, men även det fungerar.

Recept:

Kommentera gärna här nedanför om du har fler tips!

Säsongsmat i ny kokbok


En kokbok kom med posten i veckan. Jill Wallentin Wollberg har gett ut boken, ”Jills mat efter säsong”, där alla recept försetts med säsongsuppgift. Som källa har hon använt Säsongsmat.nu. Sådant gillar vi! Fast på en punkt håller jag inte med henne; Varje dag på året är en bra dag för en våffla!
Våffeldagen

Sajterna tillbaka efter avbrott

Nu är säsongsmat.nu och fruktkartan.se tillbaka, efter att servern legat nere sedan i går eftermiddags. Ledsen för det. Vi var tvungna att återställa till en två dagar gammal backup, vilket betyder att en del ändringar försvunnit. Det handlar framför allt om fruktträd på fruktkartan (några träd i Nybro är antagligen borta och måste läggas in på nytt).

Vilken är din favoritjordgubbe?

Jordgubbsask med texten Honeoye

Det här gillar jag: När man får veta vilken jordgubbssort det är man köper! Jag frågar ibland, men de flesta som säljer har ingen aning. Asken på bilden innehöll i alla fall Honeoye, den vanligaste sorten bland de tidiga jordgubbarna.

Vad har du för favoritsort? Lämna en kommentar här nedanför, och tipsa om vilka sorter man ska be sin butik beställa in!