900 träd och en ananasodling

Vinteräpplen nära Blåsut i Stockholm


Ännu finns det några äppelträd kvar som bär frukt där ute, men fruktsäsongen börjar närma sig sitt slut, och vi kan summera Fruktkartan.se så här långt.

  • Omkring 900 träd och bärställen ligger på kartan. Det mesta är äppelträd, men där finns även bland annat 100 päronträd och en ananasodling.
  • Där finns något träd i varje svenskt län, men de flesta står i de stora städerna och studentstäderna.
  • Vi har tagit bort omkring 200 träd, som antingen varit uppenbart felplacerade, eller så oprecist utplacerade att de knappast gick att hitta. I ett av fallen hade någon påpekat att ett träd på en tomt lagts in utan tomtägarens tillåtelse.
  • P1:s Klotet, tre av Mitt i-tidningarna (ej på nätet), P4 Halland, Corren, Fria Tidningen och säkert några till uppmärksammade tjänsterna.

Nu börjar vi titta framåt mot nästa höst. Vi har en uppsjö idéer på hur vi ska ta fruktkartan vidare. Vi räknar med att det kommer att fortsätta strömma in träd, men vill också lägga lite kraft på att höja kvaliteten på kartan, genom att ta bort träd som står fel, inte ger någon skörd, osv.

Du kan redan nu hjälpa till genom att ta bort träd, men träd kan just nu bara tas bort och redigeras via Säsongsmat.nu. Alla träd visas ju både på fruktkartan.se, säsongsmat.nu och i fruktkartan-appen (och kan via ett öppet API hämtas för att visas även på andra sajter). Fruktkartan.se har vi försökt hålla så avskalad och lättanvänd som möjligt, medan fruktträdsartiklarna på Säsongsmat.nu innehåller mer information och funktioner. Du hittar funktioner för att redigera och ta bort fruktträd i artikelmenyn i respektive fruktträdsartikel. Gå dit antingen genom någon av fruktkartorna på Säsongsmat.nu, eller genom att klicka ”redigera” när du tittar på ett enskilt träd på Fruktkartan.se.

Se även:

Kommentera