Sveriges billigaste sushiris

En sushiris-klämma i Tokyo. Foto: Mari (CC-BY)

En sushiris-klämma i Tokyo. Foto: Mari (CC-BY)


Sushi med sjöborre.

Sushi med sjöborre. Sjöborre-könsorgan, för att vara mer precis. Fantastiskt gott. CC-BY-SA


Har ni sett de där dyra påsarna med exklusivt sushi-ris i butikerna? Det är kortkorningt ris av den östasiatiska variant (Oryza sativa ssp. japonica) som används för sushi, och till nästan all annan östasiatisk mat. Det finns förstås en uppsjö japonica-sorter i odling, men de har alla det gemensamt att de fungerar utmärkt att göra sushi av. Riktiga sushikonnässörer har säkert sina inividuella favoriter.

Men vill man inte betala 60 kronor kilot för sushiriset, så finns lösningen ofta inte mer än någon meter bort på samma butikshylla: Grötris. Både Coop och Ica har egna grötrismärken för halva priset mot sushiris (och det finns rent av märken som säljs från 15 kronor kilot). Och det är samma slags ris. Coops grötris är, när jag frågar kundtjänst, en japonica-sort som heter Centauro, och Icas är också det ett japonicaris: Balilla.

Exakt vilka varianter det är som säljs som ”sushiris” har jag inte fått svar på av någon. Blue Dragons kundtjänst uppger bara att det är ett ”rundkorningt ris som odlas i Italien”.

Uppdatering: Nu har jag fått ett mejl från Blue Dragon som specificerar att riset är Calrose, en japonicavariant som ursprungligen togs fram i Kalifornien, och nu odlas på många håll i världen.

Kommentera