Gårdsnära säsongsmat

En av poängerna med Säsongsmat.nu är att det ska vara enkelt för andra att återanvända information därifrån. Därför är det kul att se att sajten Gårdsnära, som försöker knyta samman livsmedelsproducenter och -konsumenter, har gjort en satsning på säsongsråvaror, men data från framför allt Säsongsmat. Kolla in den!

Rabarberrecept

Rabarber. CC BY-SA, 4028mdk09 på Wikimedia Commons

Rabarber. CC BY-SA, 4028mdk09 på Wikimedia Commons


Säsongsmats databas fylls sakta, sakta på med recept. Fortfarande behövs fler för att det ska bli en riktigt användbar tjänst, bara råvaror räcker liksom inte riktigt till, men vi är på väg dit. Här är några som redan är inlagda, med rabarber. Min favorit: Rabarberkompott med kardemumma!

Se även: Fler recept i säsong.

Kryddgrönt och garnering på vintern

Vitlöksskott

Vitlöksskott


Inte för att det saknas grönsaker i säsong ens så här års, men när det kommer till färskt kryddgrönt är det värre – de färska kryddväxterna som säljs i butik är alla odlade i energikrävande, uppvärmda växthus. Många örtkryddor blir i och för sig bara bättre av att torkas (timjan, t.ex.), men det är ju fortfarande trevligt att kunna garnera med något färskt ibland. Här är några förslag till garnering, hjälp gärna till att fylla på listan (lämna förslag i kommentarsfältet här nedanför):

Vitlöksblast
Låter du en vitlök ligga framme kan du ganska snart klippa av den gröna blasten, och hacka som mycket milt vitlökssmakande garnering.
Skott och groddar
Groddar gör sig ju praktiskt taget själva. Klimatsmartast förstås att göra sina egna, men annars finns skott och groddar i de flesta grönsaksdiskar.
Selleriblad
Stjälksellerin säljs ofta med blast kvar. De bladpersiljeliknande bladen är utmärkta att klippa över maten som dekoration och för den milda, friska sellerismaken.
Fänkålsblad

Fänkål är strängt taget inte i säsong nu, men om man ändå köper fänkål så är den dilliknande blasten utmärkt till garnering, med en lätt, lätt fänkålssmak.

Citronskivor
Elsa Gellermark föreslår på Twitter citronskivor.

Ny nätkampanj kräver lägre moms på ekomat

I dag uppmärksammar vi studentprojektet Billigare eko: En nätkampanj för sänkt moms på ekologiska produkter. Så här presenterar de själva sitt projekt för oss:

Vi är tre studenter som har fått nog av att inte kunna bidra till en bättre miljö. Vi anser att det som är bra för miljön bör vara billigare. Gör det enklare och billigare att bidra till en bättre miljö!

Därför har vi startat intiativet Billigare Eko. Med Billigare Eko vill vi förmedla budskapet om möjligheterna till en sänkt moms på ekologiska matprodukter. Det ekonomiska läget har påverkat oss konsumenter och så även ekologiska produkter, för första gången kan man se att trenden att köpa ekologisk mat har stagnerat. Det är inte sällan man ser ekologiska varor som kostar det dubbla mot icke ekologiska varor. Vi brinner för miljön och tycker att det är självklart att alla, oavsett plånbok, ska kunna hjälpa till att bidra.

Ni hittar oss på Facebook, där vi skulle bli glada över ert stöd och hjälp att sprida budskapet vidare.
Vi har även en hemsida där vi bjuder på ekologiska veckomenyer, information om ekologi och framförallt vår namninsamling för billigare ekologisk mat. Namninsamlingen tänker vi sedan lämna in till berörda politiker i hopp om påverkan.

Vi hoppas på att kunna nå ut med detta enkla budskap viralt för att öka kunskapen och intresset för ekologisk mat.

Emilia, Micke & Maria

Själva tycker vi att det är kul att de använder recept från Säsongsmat!

Är du i Stockholm på tisdag (den 29 januari), och intresserad av ekologiska varor, så anordnar Naturskyddsföreningen en hearing som låter spännande, om vad forskarna egentligen vet om fördelar och problem med ekologiska jordbruk.

Sveriges billigaste sushiris

En sushiris-klämma i Tokyo. Foto: Mari (CC-BY)

En sushiris-klämma i Tokyo. Foto: Mari (CC-BY)


Sushi med sjöborre.

Sushi med sjöborre. Sjöborre-könsorgan, för att vara mer precis. Fantastiskt gott. CC-BY-SA


Har ni sett de där dyra påsarna med exklusivt sushi-ris i butikerna? Det är kortkorningt ris av den östasiatiska variant (Oryza sativa ssp. japonica) som används för sushi, och till nästan all annan östasiatisk mat. Det finns förstås en uppsjö japonica-sorter i odling, men de har alla det gemensamt att de fungerar utmärkt att göra sushi av. Riktiga sushikonnässörer har säkert sina inividuella favoriter.

Men vill man inte betala 60 kronor kilot för sushiriset, så finns lösningen ofta inte mer än någon meter bort på samma butikshylla: Grötris. Både Coop och Ica har egna grötrismärken för halva priset mot sushiris (och det finns rent av märken som säljs från 15 kronor kilot). Och det är samma slags ris. Coops grötris är, när jag frågar kundtjänst, en japonica-sort som heter Centauro, och Icas är också det ett japonicaris: Balilla.

Exakt vilka varianter det är som säljs som ”sushiris” har jag inte fått svar på av någon. Blue Dragons kundtjänst uppger bara att det är ett ”rundkorningt ris som odlas i Italien”.

Uppdatering: Nu har jag fått ett mejl från Blue Dragon som specificerar att riset är Calrose, en japonicavariant som ursprungligen togs fram i Kalifornien, och nu odlas på många håll i världen.

900 träd och en ananasodling

Vinteräpplen nära Blåsut i Stockholm


Ännu finns det några äppelträd kvar som bär frukt där ute, men fruktsäsongen börjar närma sig sitt slut, och vi kan summera Fruktkartan.se så här långt.

  • Omkring 900 träd och bärställen ligger på kartan. Det mesta är äppelträd, men där finns även bland annat 100 päronträd och en ananasodling.
  • Där finns något träd i varje svenskt län, men de flesta står i de stora städerna och studentstäderna.
  • Vi har tagit bort omkring 200 träd, som antingen varit uppenbart felplacerade, eller så oprecist utplacerade att de knappast gick att hitta. I ett av fallen hade någon påpekat att ett träd på en tomt lagts in utan tomtägarens tillåtelse.
  • P1:s Klotet, tre av Mitt i-tidningarna (ej på nätet), P4 Halland, Corren, Fria Tidningen och säkert några till uppmärksammade tjänsterna.

Nu börjar vi titta framåt mot nästa höst. Vi har en uppsjö idéer på hur vi ska ta fruktkartan vidare. Vi räknar med att det kommer att fortsätta strömma in träd, men vill också lägga lite kraft på att höja kvaliteten på kartan, genom att ta bort träd som står fel, inte ger någon skörd, osv.

Du kan redan nu hjälpa till genom att ta bort träd, men träd kan just nu bara tas bort och redigeras via Säsongsmat.nu. Alla träd visas ju både på fruktkartan.se, säsongsmat.nu och i fruktkartan-appen (och kan via ett öppet API hämtas för att visas även på andra sajter). Fruktkartan.se har vi försökt hålla så avskalad och lättanvänd som möjligt, medan fruktträdsartiklarna på Säsongsmat.nu innehåller mer information och funktioner. Du hittar funktioner för att redigera och ta bort fruktträd i artikelmenyn i respektive fruktträdsartikel. Gå dit antingen genom någon av fruktkartorna på Säsongsmat.nu, eller genom att klicka ”redigera” när du tittar på ett enskilt träd på Fruktkartan.se.

Se även:

70 veganska recept

Färsfylld börek

Färsfylld börek. Foto: Gabriella Terneborg, Djurens Rätt


Organisationen Djurens Rätt har bidragit med en bunt recept ur sin receptsamling till Säsongsmat. Nu ligger ungefär 70 recept från dem i databasen.

Bland de recept som är i säsong just nu finns t.ex. en grönkålspaj, ett pakistanskt potatismos, en uppiffad rösti, och mycket annat.

Lägg gärna in dina egna favoritrecept också! Klicka på plus-tecknet högst upp på sidan. Om du vill få credd för dina recept, så logga in först!