Förvillande lika fiskmärkningar

Det finns ju en riktig snårskog av miljömärkningar i butikerna, och ibland är det svårt att hålla koll på vilka som har en ordentlig kontrollorganisation bakom sig, och vilka som tillverkarna kan använda lite som de vill. Och det blir inte enklare av sådant här:

Fish for life-märkning på fiskpaket från Findus

Det är Findus som hittat på något de kallar ”fish for life”, ett märke de själva sätter på sina produkter, och som enligt företaget betyder att fisken ”inte är utrotningshotad och […] fiskad enligt internationella lagar och regler”. Ett särskilt märke för fisk som är fångad utan att bryta mot någon lag, alltså.

Krav- och MSV-märkningar på fiskpaketI fiskdisken finns det egentligen bara två märken att hålla koll på: Krav och MSC. MSC-märket får finnas på fisk som godkänts av Marine Stewardship Council, en välrenommerad organisation som samarbetar med både fiskeindustri forskare. Organisationen har fått kritik för att vara för generös med märkningen, och det har ibland blivit debatt om att fisk från hotade bestånd fått MSC-märkning. Det finns dock aldrig någon anledning att köpa fisk som inte är MSC-märkt.

MSC-märket är fortfarande, skulle jag tro, mindre känt för svenska konsumenter än Kravmärket, och Findus vita fiskkontur på blå bakgrund kan vid första anblicken förvilla även den som är bekant med MSC.

Findus kommunikationschef Anna Broekman kommenterar via mejl märkningen så här: Vi inte nöjda med kommunikationen av vårt inköpsprogram. Därför ser vi just nu över hur kommunikationen kan förbättras och förtydligas. Som ett led i det används symbolerna numera aldrig bredvid varandra när vi utvecklar nya förpackningar.

Findus ska alltså se över märkningen, som bland andra Svenska Naturskyddsföreningen tidigare har pekat ut som ett exempel på ”greenwashing” i en rapport.

Anna Broekman skriver också i ett annat mejl att Findus har som mål att bara sälja MSC-märkt fisk i slutet av 2012.

En liknande fiskmärkning är för övrigt Domsteins miljøgaranti, ett grönt märke från norska Domstein med en stiliserad fisk och jordglob (längst ner på bilden ovan), som också det är företagets egna påhitt, och inte innebär någon extern kontroll.

De fem mest underskattade vintergrönsakerna

Ur säsongsmatsperspektiv befinner vi oss i en rätt enahanda period just nu; I februari och mars finns visserligen en massa bra fisk och skaldjur, och för den som har tur eller rätt kontakter en del vilt. Men man behöver ju grönsaker också, och där är listan kortare nu än vid någon annan tid på året. Därför vill vi slå ett slag för några lättillgängliga, men ändå alldeles för sällan använda grönsaker:

Savojkål
Förutom att den ser väldigt snygg ut, så är den lättanvänd och god. Den är mildare i smaken än de flesta andra kålsorter. Testa att strimla den fint och stek den i lite alla möjliga rätter!
Persiljerot
Persiljerotmos och persiljerotspuré är ett fantastiskt lyxigt alternativ till potatismos. Man kan också blanda potatis och persiljerot i samma mos.
Butternut
Butternut är en av de pumpasorter som kan lagras nästan hela vintern, och som dessutom är relativt lätt att få tag i. Den har en omisskännlig form och en len smak som passar bra i soppor. De rostade fröna är goda som snacks.
Grönkål
Man måste älska en grönsak som inte bara kan skördas under snön, utan som också smakar bäst när den frostnupits. En nära släkting är för övrigt Svartkål, som är lite ovanligare hos oss, men som du absolut ska testa om du kommer över den.
Svartrötter
”Fattigmanssparris” har den kallats, men svartroten är en delikatess i sin egen rätt. En smula svårskalad, men lyxig som vinterförrätt och lätt att använda i all möjlig annan mat.

Apropå underskattat så glöm för all del inte bort så enkla råvaror som potatis och äpple! Potatiskonsumtionen lär har minskat stadigt de senaste 50 året (saknar källa här?), på bekostnad av ris och pasta. Det är synd med tanke på hur enkelt det är att göra god mat med vinterpotatis.

Och Nordeuropeiska äpplen från höstens skörd finns att köpa hela vintern. Glöm inte bort att det är lika enkelt att göra äppelpaj så här års som under skördesäsongen.

Creating a URL shortener with MediaWiki

Today I tried out the new MediaWiki extension ShortUrl, that is intended to be used (it’s still in beta) on some Wikipedia editions, and therefore probably quite well coded. Using it together with some server rewrite rules, and Semantic MediaWiki, we now have a short URL for each article, printed at the bottom of relevant pages, like here (next to the QR code) in säsongsmat.nu/ssm/Potatis:

sasm.at/244 (11 characters) will now redirect to säsongsmat.nu/ssm/Recept:Sl%C3%A5nb%C3%A4rssaft_%C3%A0_la_Gusem%C3%A5la (71 characters), etc.

This is how it was done:

First, we need an short domain (in our case sasm.at), with the DNS set up to point to our site. We also need access to .htaccess or even better httpd.conf on our server, we need of course to be able to install extensions to our MediaWiki installation, and we need to be able to run MySQL commands on the wiki’s database.

  1. Install the MediaWiki extension ShortUrl as usual, by dropping it in the extensions folder and including it in LocalSettings.php: require_once( "$IP/extensions/ShortUrl/ShortUrl.php" );
  2. In LocalSettings.php, below the require_once-line for ShortUrl, add $wgShortUrlPrefix = '//shortdomain.com'; (in our case it would be $wgShortUrlPrefix = '//sasm.at';).
  3. Run the maintenance script php maintainence/update.php
  4. Now you need to edit your httpd.conf file or your .htaccess file, whichever you have access to. The ShortUrl extension works by creating a special page (Special:ShortUrl), from which pages can be reached by their short url ID like this:säsongsmat.nu/ssm/Special:ShortUrl/52
    What we want to do is to redirect all traffic from the short domain to this page. We also need an extra rewrite condition to make sure that we are not sending the vistitors into an infinite loop. It might look something like this (there is probably a better way, please let me know if you are good with these things!):

    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^shortdomain.com
    RewriteCond %{REQUEST_URI} !^\/w\/index\.php.*$
    RewriteRule ^(.*)$ /w/index.php?title=Special:ShortUrl/$1

  5. The short urls that you get from the toolbox should now be working. Now if you want to print the short urls in the page, you have a couple of options:
    • If you know a bit of php you could edit your skin to do that for you, using the method ShortUrlUtils::encodeTitle( $title ), and e.g. print a link at the bottom of each page.
    • If you want to use the links inside the actual page, and want to try developing a small MediaWiki extension, you could write a parser function doing that (i.e. creating a new parser function to be used like this: {{#shorturl:Pagename}}). I’m sure more people would be interested in using it.
    • If you are running Semantic MediaWiki, the extension SemanticExtraSpecialProperties (version >= 0.2.3) now support the short url extensions, adding an extra special property for all pages with a short url. This is how we do it. The special property can be displayed just like any other property: {{#show:{{FULLPAGENAME}}|?Short URL}} (the property name will vary depending on your language settings).

Edit: The short urls are now shown by the skin instead, among the share buttons in the bottom of each article.

Edit 2: No need to run the database commands yourself, Jon Robson (Jdlrobson) points out that you just need to run the MediaWiki update script: php maintainance/php.php. I have updated this post to reflect that.

Lägesrapport, februari

På den här bloggen kommer vi att skriva om arbetet bakom Säsongsmat.nu, både vad gäller teknik och innehåll, och dela med oss av upptäckter som kanske kan vara till nytta för fler. Allra först en liten uppdatering om vad vi pysslar med just nu:

Matti jobbar med en iPhone-app, tänkt i första hand för vanliga konsumenter. Appen kommer i sin första versin att kunna visa vad som är i säsong, tipsa om recept, och fungera som streckkodsläsare om du vill ha information om enskilda varor.

Jag håller på att skriva om stora delar av koden bakom Säsongsmat.nu, som fram tills nu har varit lite av ett fuskbygge. Vi har en hel del idéer om hur vi vill utveckla sajten (och kanske en del systersajter) vidare, men då måste vi ha en stadig grund att stå på. All kod är för övrigt open source, och vi släpper den bit för bit här. Här näst står sajtinställningarna (vilken zon du befinner dig i, om du bara vill se vegetariska recept, etc) i fokus. Då kommer det också att finnas en meny när du kan göra alla sådana val i sidtoppen, och valen du gör kommer att återspegla sig på hela sajten, och inte bara – som nu – här och där.

Ytterligare ett prioriterat område är att lägga in många fler recept, så att det finns en rejäl samling inför våren, när säsongerna kommer igång på allvar. Hjälp gärna till med det! Säsongsmat.nu är en wiki, där vem som helst kan lägga till nya recept. Säsongsbedömningen sker automatiskt utifrån vilka råvaror som ingår. Klicka på +-knappen bredvid ”recept” i toppen på sidan på Säsongsmat.nu för att skapa ett nytt recept.